Go to content Go to search
äiti ja poika seisovat makuuhuoneen beigellä parkettilattialla

Kun soinnutat verhot lattiaan, vaikutat huoneen luonteeseen

Verhot voivat vaikuttaa huonetilaan negatiivisesti tai positiivisesti. Väärin valitut verhot voivat saada huoneen tuntumaan ahtaalta, tunkkaiselta ja vanhanaikaiselta, mutta oikein valitut verhot tekevät ihmeitä koko huoneen ilmeelle. Valittaessa verhoja huoneeseen soinnutuksella lattiaan on myös paljon merkitystä.

Nykyään valittavissa on runsaasti erilaisia tyylejä sekä hypermodernia että nostalgiaa arvostavien iloksi. Jos päätöksen tekeminen tuntuu vaikealta, näistä vihjeistä voi olla apua, kun valitset verhoja.

Tutustu lattioihin

Verhot voivat saada huoneen vaikuttamaan pienemmältä tai suuremmalta

Moni tekee niin kuin aina ennenkin on tehty. Ostetaan hieman ikkunaa leveämpi verhotanko, joka kiinnitetään ikkuna-aukon yläpuolelle. Siihen ripustetaan verho, joka ulottuu hieman ikkunalaudan alapuolelle. Tässä ei ole mitään vikaa, mutta tällainen ratkaisu saa huoneen vaikuttamaan todellista pienemmältä. Jos valitset lattiaan saakka ulottuvat verhot ja huomattavasti ikkuna-aukkoa leveämmän verhotangon, saat aikaan illuusion, jolloin huone näyttää suuremmalta. Nykyään on tavallista kiinnittää kattoon kisko, johon verhot ripustetaan siten, että ne ulottuvat lattiaan saakka. Tällöinkin huoneesta tulee suuremman tuntuinen.

valitse verhokangas joka sointuu lattiaan ja tyyliin

Myös verhokangas vaikuttaa lopputulokseen. Jos haluat klassista tyyliä, valitse paksumpi kuvioitu kangas, esimerkiksi silkkiä tai samettia. Pellavan, villan tai puuvillan kaltaiset kankaat sointuvat paremmin moderniin tyyliin. Jos pohjoismainen tyyli on mieleesi, voit ripustaa esimerkiksi kauniit vaaleat pellavaverhot, jotta sisään pääsee mahdollisimman paljon valoa.

Vaaleat, värikkäät tai kuvioidut verhot

Kun valitset neutraalin väriset verhot, ne sointuvat lattiaan ja huoneen muihin väreihin. Valitse esimerkiksi väri, joka on 2–3 sävyastetta tummempi kuin seinä. Käytä kuvioita varovaisesti. Verhoja tulee auttaa saamaan aikaan kokonaisuus, mutta ne eivät saa nousta keskipisteeksi. Voit tietysti halutessasi käyttää voimakkaampia värejä, mutta varmista, että verhot sointuvat lattiaan ja seiniin. Kannattaa ottaa myymälään mukaan värinäytteitä tai viedä kankaanpalasia kotiin, jotta saat selville, miten verhokankaan värit sointuvat lattiaan ja huoneeseen. Muista, että valkoisella on joko lämmin tai kylmä sävy. Siksi on mahdollista, että kun tuot kotiin valkoisen verhokankaan, se voi vaikuttaa roosalta tai sinertävältä ripustettuna valkoisen lattian yläpuolelle, tai valkoiset seinät voivat antaa sille toisen sävyn.

Peukalosäännön mukaan jos kyseessä on tumma lattia, valitse vaaleat verhot. Jos kyseessä taas on vaalea lattia, voit käyttää ilmaisuvoimaisempia värejä.

Aiheeseen liittyviä tarinoita

grey matching skirtings to a grey laminate floor

Soinnuta lattialistat lattiaan

Lattialistat lattiassa ovat paljon enemmän kuin keino piilottaa lattian ja seinän väliin jäävä rako. Lue lisää vaihtoehdoistamme lattialistoissa!