Go to content Go to search
eteinen, jossa on vaaleanpunaiset seinät ja beige vinyylilattia

Kun soinnutat tapetit lattiaan, vaikutat huoneen persoonallisuuteen

Kun koko huonetila uudistetaan, täytyy tehdä paljon enemmän päätöksiä kuin olisi voinut kuvitella. Minne pistorasiat asennetaan, millainen lattia valitaan tapettien kanssa, mitä listoja käytetään ja kuinka kalustetaan. Tapettien ja seinien värin valinta nousee yleensä keskustelunaiheeksi jo varhain. Päätöksen tekemiseen voi mennä aikaa, aivan kuten lattioita valittaessa. Eihän kukaan halua maalata tai tapetoida uudelleen muutaman vuoden kuluttua.

Tutustu lattioihin

Tapettien värit ja lattia tekevät huonetilan

Valitsemalla tietyn värin huoneen voi saada vaikuttamaan pienemmältä tai suuremmalta. Vaikka pinta-ala ei muutu, huoneesta saa erilaisen vaikutelman. Huoneen voi myös saada vaikuttamaan kapeammalta, lämpimämmältä, kylmemmältä, syvemmältä tai pidemmältä valitsemalla lattian, tapettien ja katon värit.

Perussääntö on yksinkertainen. Vaaleat värit suurentavat ja tummat pienentävät. Vaalea lattia tekee huoneesta ilmavamman eli saa sen tuntumaan suuremmalta. Lisäksi se antaa puhtaan ja ajattoman vaikutelman. Tumma lattia muodostaa täydellisen kontrastin vaaleille tapeteille ja seinille. Mutta jos tummia värejä käytetään liikaa, lopputulos voi olla synkkä. Jos tumma lattia yhdistyy vaaleisiin tapetteihin ja vaaleaan kattoon, huone vaikuttaa leveämmältä ja korkeammalta. Tumma lattia ja katto saavat huoneen tuntumaan leveämmältä, mutta huonekorkeus vaikuttaa olevan todellisuutta matalampi. Samoin tumma tilanjakaja huoneen päädyssä saa huoneen tuntumaan pienemmältä.

Vaaleat tapetit antavat värien kukoistaa

Pääset helpolla maalaamalla tai tapetoimalla seinät vaaleiksi. Silloin huone tuntuu tilavammalta riippumatta siitä, onko lattia vaalea vai tumma. Lisäksi huone on helpompi kalustaa. Yksiväriset vaaleat seinät antavat enemmän mahdollisuuksia leikitellä kalusteiden kankailla ja kuvioilla.

Mutta ei sääntöä ilman poikkeusta. Ei ole mikään pakko saada huonetta vaikuttamaan todellisuutta suuremmalta. Myös pienessä tummasävyisessä huoneessa voi olla kotoisaa.