Go to content Go to search
olohuone, jossa on oranssi sohva ja beige laminaattilattia

Muistilista lattian vaihtoon

Onko lattia aika vaihtaa? Ennen uuden lattian asentamista on otettava huomioon muutamia tärkeitä seikkoja.

Lattia voi olla huoneen näyttävin sisustuselementti tai sitten se voi olla niin hillitty, että huoneen muut yksityiskohdat korostuvat. Päätä ensin, miten paljon lattia saa korostua – mutta mieti myös, miten paljon sen on kestettävä. Jos lattia joutuu alttiiksi kovalle kulutukselle, voit valita kulutusta ja naarmuja erinomaisesti kestävän laminaatti- tai vinyylilattian. Jos taas kulutus on vähäisempää, puuparketti voi olla tyylikäs vaihtoehto.

Lue asennusohjeet

Aiotko asentaa lattian itse?

Pergon asennusmekanismilla varustetut laminaatti- ja vinyylilattiat on helppo asentaa itse. Muuntyyppisen lattian asentamiseen saatetaan sen sijaan tarvita ammattiapua.

Toimiiko vanha lattia uuden lattian alustana?

Kun olet valinnut uuden lattiamateriaalin, päätä, voitko jättää vanhan lattian uuden alustaksi vai pitääkö se purkaa pois. Jos lattia on tasainen ja vakaa, se voidaan useimmissa tapauksissa jättää uuden lattian alustaksi. Muista kuitenkin tarkistaa, ettei uuden lattian pinnasta tule liian korkea oviin ja kynnyksiin nähden.

Lattialämmitys ja välimateriaali?

Mieti, haluatko käyttää lattiassa lattialämmitystä. Pergon kaikkien lattiatyyppien eli laminaatti- ja vinyylilattioiden alle voidaan asentaa lattialämmitys.

Lisäksi lattian alla voidaan käyttää erityyppisiä välimateriaaleja, jotka vaimentavat askelten ääniä, tekevät lattiasta miellyttävän tuntuisen sekä vähentävät narinaa.

  • Ota lattian valinnassa huomioon sekä ulkonäkö että toimivuus.
  • Pergon laminaatti- ja vinyylilattiat on helppo asentaa itse.
  • Tarkista, voitko asentaa uuden lattian vanhan lattiasi päälle.
  • Valitse lattian alle hyvä välimateriaali ja mieti, halutako asentaa myös lattialämmityksen.

Aiheeseen liittyviä tarinoita

brown wooden kitchen with dark grey vinyl tile flooring from Pergo

Valitse asennettava vinyylilattia klinkkerilattian sijaan

Kun tarvitset todella kestävän ja vesitiiviin lattian, asennusmekanismilla varustettu vinyylilattia on klinkkereitä parempi vaihtoehto. Pergon tekemässä testissä vinyylilattiamme altistettiin todella kovalle kulutukselle ja lattia selvisi testistä kunnialla. Klinkkerilattia on vesitiivis ja kestävä mutta myös kova, liukas ja kylmä. Vinyylilattia puolestaan on pehmeä ja miellyttävän tuntuinen ja lisäksi se vaimentaa ääniä.