Lattian kokonaiskustannukset: mitä täytyy ottaa huomioon lattian hinnassa lopullisesti?

Lattian kokonaiskustannukset: mitä täytyy ottaa huomioon lattian hinnassa lopullisesti?

Tietyt tekijät voivat vaikuttaa lattian hintaan ja lopullisiin kustannuksiin. Eniten vaikuttaa se, asennatko lattian itse vai annatko ammattilaisen tehdä sen. Seuraavaksi eniten vaikuttaa nykyinen aluslattia, vaadittavat pohjustustyöt ja valittava laatu.

Asentaminen: ammattilainen vai tekeminen itse

Kun ammattilainen asentaa lattian, työ sujuu yleensä nopeammin. Hän osaa valmistella alustan, mitata ja jatkostaa. Mutta sen voi tehdä itsekin lukemalla kyseisen lattiatyypin asennusohjeet.

Parketin, laminaatin ja vinyylin suuria etuja on se, että jälkikäsittely on jo tehty. Öljyämisestä tai lakkaamisesta ei siis aiheudu kustannuksia, kuten ei myöskään ruuvaamisesta tai liimaamisesta, koska parketti-, laminaatti- ja vinyylilattiat asennetaan lähes aina kelluviksi.

Aluslattialla on suuri merkitys lopputuloksen kannalta

Jos asennat uuden lattian vanhalle narisevalle alustalle, uusi lattia narisee. Siksi on tärkeää että alusta eli aluslattia on kunnolla paikallaan. Lisäksi alustan tulee olla tasainen, jotta epätasaisuudet eivät vaikuta uuteen lattiaan.

Kun aluslattian mahdolliset irtonaiset osat on kiinnitetty ja se on tasainen, valitaan välikerros. Tietyt aluslattiat esimerkiksi vaativat höyrysulun.

Aluslattian korjaamisen ja mahdollisen välikerroksen aiheuttamat kustannukset täytyy siis ottaa huomioon.

Täytyykö lattiaa ostaa enemmän kuin sitä tarvitaan?

Kun tavalliseen huoneeseen asennetaan uusi laminaattilattia tai vinyylilattia, sitä on syytä ostaa 5 % enemmän kuin sitä tarvitaan. Jos huone on pieni ja siinä on useita kulmia ja nurkkia, lattiamateriaalia voidaan tarvita 10 % enemmän. Massiivipuulattioista poiketen materiaalia ei kuitenkaan tarvitse ostaa enemmän siltä varalta että siinä olisi vikoja. Toimitus ei koskaan sisällä esimerkiksi oksankohdan vuoksi käyttökelvottomia lattialankkuja.

lattian hinnan lisäksi mitkä muut kustannukset täytyy ottaa huomioon?

Kun uusi lattia asennetaan, lattian hinta on suurin kuluerä. Lattian hinta vaihtelee sen mukaan, valitsetko parketin, laminaatin vai vinyylin. Suuremmat lankut ovat yleensä kalliimpia. Lisäksi paksuus vaikuttaa laminaatin hintaan. Kestävyysluokittelu vaikuttaa lattian hintaan.

Ota lisäksi huomioon kuljetuskustannukset kotiin ja vanhan lattian jäteasemalle viemisestä aiheutuvat kustannukset. Työkalut eivät käy kalliiksi. Parkettia asennettaessa riittää kunnollinen saha, laminaattilattiaa asennettaessa laminaattiterällä varustettu saha ja vinyylilattiaa asennettaessa veitsi. Jos pyydät apua kaverilta, varaa kahvia ja kahvileipää.

Tietoruutu:

  • Varmista, että aluslattia on tasainen ja siisti.
  • Osta lattiamateriaalia 5 % enemmän kuin huoneen pinta-ala edellyttää.
  • Varmista, että käytettävissä on valitsemallesi lattiatyypille tarvittavat työkalut.
  • Sahaa laminaattia hienoteräisellä puuterällä epätasaisuuksien välttämiseksi.
  • Käytä vinyylilattiaa asennettaessa koverateräistä veistä.
  • Jos olet epävarma, kysy neuvoa jälleenmyyjältä.

Löydä lähin Pergo-jälleenmyyjä > Syötä kaupunki tai postinumero |
Aiheeseen Liittyvät Artikkelit
16.7.2017
Top