Go to content Go to search

Vinyylilattian asentaminen portaisiin

Pergo-vinyylilattia sopii erinomaisesti portaiden lattiamateriaaliksi yhdessä sopivien listojen kanssa. 

Paras ratkaisu

Pergo tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja vinyylilattian asentamiseksi portaisiin:

 • Pergo-porrassuojuksia on saatavana Lysefjord Pad Pro, Otra Pad Pro, Otra pro-tuotteille. Ne on suunniteltu umpiportaisiin, joiden enimmäisleveys on 1 474 mm (keskikokoiset lankut) tai 1 231 mm (pienet lankut).
 • Pergon Incizo-lista ja Incizo-alumiinialuslista

Muista vain, että askelmien on oltava suoria, ei pyöristettyjä. On myös tärkeää, että aluslattia on riittävän huokoinen, jotta liima kiinnittyisi siihen voimakkaasti.

Vinyyliporrassuojat: vaiheittainen opas

Seuraavien vaiheiden avulla voit antaa portaillesi uuden ilmeen, niin että ne sopivat täydellisesti yhteen kauniin vinyylilattiasi kanssa.

 1. Korjaa vauriot ja varmista, että portaidesi pinta on täysin puhdas ja tasainen.
 2. Mittaa kunkin askelman nousuosan (pystysuuntainen osa) ja askelman (vaakasuuntainen osa) tarkka korkeus ja leveys.
 3. Aloita mittaaminen pitkän sivun urasta, kun leikkaat lattialaudan oikeaan kokoon. Leikkaa myös kaikki muut ponttiprofiilit pois.
 4. Napsauta porrassuoja ja vinyylilankku yhteen. Leikkaa vinyylinen porrassuoja oikean kokoiseksi. Jos reunahuullos on yli 30 mm päässä askelman nousuosasta, voidaan käyttää lisälankkua. Teippaa nämä kaksi osaa yhteen takapuolelta.
 5. Liimaus – pystysuuntainen sivu: Sovita osia ilman liimaa aina ennen portaiden liimaamista. Aloita ylhäältä ja liimaa ensin pystysuuntaiset etusivut. Käytä suositeltua liimaa ja levitä sitä aaltomaisesti niin, että liimaa tulee riittävästi.
 6. Kiinnitä kukin lattiapaneeli kunkin askelman pystysuuntaiselle puolelle ura alaspäin.
 7. Liimaus – vaakasuuntaiset sivut: Sovita osia ilman liimaa aina ennen portaiden liimaamista. Liimaa ensin ylin porrassuoja. Jos ylemmän tason lattia on kelluva, varmista, että liimatun ylimmän porrassuojan ja kelluvan lattian välissä on Incizo-liikuntasaumalista. Napsauta kunkin askelman kaikki osat yhteen, jotta askelma (porrassuoja ja lattiapaneelin pala) peittyy niin, että muodostuu yksi kokonainen porrassuojus. Levitä liima portaisiin aaltomaisesti ja varmista, että liimaa on riittävästi.
 8. Työnnä kukin porrassuoja yläpuolisen askelman nousuosaan kiinnitetyn paneelin uraan. Toista tämä jokaiselle askelmalle.
 9. Peitä mahdolliset epätäydellisyydet viimeistelemällä saumat Pergo Coloured Kitillä (QSKIT(-)). Coloured Kit -massaa on saatavana valkoisena ja lattiaasi sopivina väreinä. Coloured Kit -massan voi myös maalata.

Huomautus: Tämä opas on tarkoitettu väreiltään yhteneväisiin portaikkoihin. Haluatko portaat, joissa on maalatut nousuosat? Siinä tapauksessa noudata vain porrassuojusten vaiheita (vaakasuuntainen puoli).

Vinyylilistat portaisiin: muutama käytännön vaihe

Listojen asentamiseen on useita vaihtoehtoja, joista yksi on seuraavanlainen:

 1. Poista vanha lattiapäällyste. Korjaa vauriot ja varmista, että portaidesi pinta on täysin puhdas ja tasainen.
 2. Leikkaa lankut kunkin askelman pystysuuntaisen sivun mittoihin. Käytä hansikkaita ja suorita leikkaus etäällä vartalostasi. Suosittelemme koveran leikkuuveitsen käyttöä. Seuraavaksi liimaa mittojen mukaan leikattu lankku pystysuuntaiselle sivulle.
 3. Aseta alumiinilista portaiden reunaan. Ruuvaa se kunnolla paikalleen.
 4. Tasoita mahdolliset epätasaisuudet portaissa tasoituslaastilla. Tämän jälkeen hio kaikki ja imuroi. Alumiinilistan ja portaiden pinnan välinen siirtymä on myös tasoitettava täysin.
 5. Peitä jokainen askelma mittojen mukaan leikatulla vinyylillä. Liimaa leikatut lankut kiinni varmistaen, että ne asettuvat tiiviisti pystysuuntaista sivua vasten. Paina tiukasti. Portaikkosi näyttää nyt kuin uudelta.
 6. Toista nämä vaiheet lopuille portaille.

Voit käyttää portaita, kun liiman on annettu kuivua 24 tuntia.

Oliko tästä artikkelista apua?
Kuinka voimme parantaa tätä artikkelia

Kiitos palautteestasi!

Hups. Jotain meni pieleen.

Tapahtui tuntematon virhe. Yritä uudelleen. Jos ongelma jatkuu, ota yhteyttä meihin.