Go to content Go to search
beige vinyylilattia kotitoimistossa

Valitse vinyylilattia linoleumilattian sijaan

Vanha lattiamateriaali linoleumi on tulossa taas muotiin oltuaan kauan poissa suosiosta. Mutta miten linoleumilattia eroaa vinyylilattiasta ja kumpi kannattaa valita?

Tutustu vinyylilattioihimme

Materiaalit ja ympäristö

Linoleumi on luonnonmateriaaleista valmistettava kemiallis-tekninen materiaali.

Se sisältää nimensä mukaisesti mm. pellavaa ja öljyä – linoleumi valmistetaan sahanpurusta tai korkkijauhosta, keitetystä pellavaöljystä, hartsista, kuivikkeesta ja väripigmentistä.

Pergon vinyylilattiat valmistetaan synteettimateriaalista. Pitkäikäiset lattiat eivät sisällä orto-ftalaatteja ja niiden VOC-päästöt (haihtuvat orgaaniset yhdisteet) ovat hyvin pienet.

Tuntu

Linoleumilattia on luonnollisen pehmeä, mutta se voi tuntua vinyylilattiaa kovemmalta, mikäli pinnassa ei ole käytetty kimmoisaa korkkipohjaista linoleumia tai vaahtomuovia – tämä myös vaimentaa ääntä, minkä vinyylilattia tekee jo itsessään.

Kulutuksen- ja kosteudenkestävyys sekä ylläpito

Vinyylilattiat ovat erittäin kestäviä ja lisäksi niin tiiviitä, että niitä voidaan käyttää myös märkätiloissa. Päällyskerros suojaa lattiaa naarmuilta, iskuilta, painaumilta, tahroilta ja kulumiselta sekä tekee siitä helposti puhdistettavan. Jos Pergo-vinyylilattia tarvitsee korjausta, voit vaihtaa vioittuneen lankun kätevästi uuteen.

Linoleumi on naarmunkestävää, ja pienet naarmut korjaantuvat monesti itsestään. Materiaali ei myöskään tahraannu kovin herkästi, jos tahrat poistetaan ennen kuin ne ehtivät kuivua. Alkaliset aineet saattavat kuitenkin värjätä lattian pintaa. Linoleumilattia ei kestä jatkuvaa kosteutta. Sitä ei voi sen vuoksi käyttää märkätiloissa, mutta keittiössä se toimii hyvin. Kulunut linoleumilattia voidaan hioa ja vahata taas uuden veroiseksi.

Linoleumilattiaa pestäessä lattiasta voi erittyä epämiellyttävää hajua.

Ulkonäkö

Sekä linoleumi- että vinyylilattiamallistossa on saatavana useita eri värejä, kuviointeja ja pintarakenteita

Asennus

Napsautusjärjestelmällä varustettu vinyylilattia on helppo asentaa itse ilman aikaisempaa kokemusta ja erikoistyökaluja.

Linoleumimatot liimataan alustaansa, mikä voi olla vaikeaa tehdä itse juuri oikealla tavalla.

  • Linoleumilattia on valmistettu luonnonmateriaaleista ja vinyylilattia tuotetuista synteettimateriaaleista.
  • Molemmat lattiat ovat pehmeitä, mutta linoleumi on hieman vinyyliä kovempaa.
  • Vinyylilattia kestää tahroja ja kosteutta linoleumilattiaa paremmin.
  • Vinyylilattia on helpompi asentaa itse kuin linoleumilattia.

Tutustu vinyylilattioihimme

Aiheeseen liittyviä tarinoita

brown wooden kitchen with dark grey vinyl tile flooring from Pergo

Valitse asennettava vinyylilattia klinkkerilattian sijaan

Kun tarvitset todella kestävän ja vesitiiviin lattian, asennusmekanismilla varustettu vinyylilattia on klinkkereitä parempi vaihtoehto. Pergon tekemässä testissä vinyylilattiamme altistettiin todella kovalle kulutukselle ja lattia selvisi testistä kunnialla. Klinkkerilattia on vesitiivis ja kestävä mutta myös kova, liukas ja kylmä. Vinyylilattia puolestaan on pehmeä ja miellyttävän tuntuinen ja lisäksi se vaimentaa ääniä.