FI
Kirjaudu ulos | Luo tili | Kirjaudu sisään Etusivu

Tutustu parkettilattian materiaaliin

2. joulukuuta 2015

Kun kävelet metsässä suuren lehtipuun ohi, voit olla varma siitä, että se on ollut olemassa paljon pidempään kuin sinä. Puuta on käytetty rakennusmateriaalina aikojen alusta saakka, ja todennäköisesti käytetään myös tulevaisuudessa.

Parkettilattian materiaalien haluttuja ominaisuuksia

Puu eri muodoissaan ympäröi meitä käytännöllisesti katsoen koko ajan. Esimerkiksi huonekaluteollisuudessa käytetään paljon tammea ja saarnia. Juuri näistä puulajeista valmistetaan Pergon parkettilattiat.

Tammilattiat ja tammi puulajina ovat yleisesti raskaita, kovia ja keskisitkeitä, jotka ovat erittäin vastuskykyisiä lahoamista vastaan. Näiden ominaisuuksien ansiosta siitä on jo pitkään valmistettu lattioita, kalusteita ja veneitä. Tammi soveltuu raaka-aineeksi erinomaisesti. Siitä tehdään esimerkiksi siltoja, aitoja, portteja ja kauniita huonekaluja. Kustaa Vaasan aikana tammi oli halutuin sotalaivojen raaka-aine. Kustaa Vaasa halusi varmistaa, että tammea on saatavana myös tulevaisuudessa. Siksi hän määräsi, että sitä täytyy istuttaa. Se oli viisas päätös.

Vaalea saarnilattia on tammen tavoin painavaa, kovaa ja sitkeää. Siitä valmistetaan kaikkea mahdollista lattioiden lisäksi huonekaluista tennismailoihin. Tammesta poiketen saarnia käytetään sisätiloissa käytettävien tuotteiden valmistamiseen. Tämä puulaji on syytä pitää poissa kosteista tiloista. Siitä huolimatta saarni oli suosittu viikinkiveneiden materiaali.

Metsästä parkettilattiaan

Puun tie metsästä lattiaksi on pitkä. Puut kaadetaan, lajitellaan koon mukaan, puhdistetaan kuoresta, sahataan, hiotaan ja käsitellään. Kosteutta valvotaan tarkasti, ja kuivumisajat ovat pitkiä.

On olemassa erilaisia menetelmiä saada lattian väri näkyviin. Esimerkiksi savu tekee tammesta tummempaa. Mitä enemmän tanniineja tammessa on, sitä tummempaa siitä tulee. On erittäin tärkeää, mihin kohtaan sahausjälki sijoittuu. Sillä on suuri merkitys lankkujen ulkonäön kannalta.

Lankkuja voidaan myös värjätä tai käsitellä puun kanssa reagoivalla aineella. Silloin lankkujen yksityiskohdat muuttuvat. Näin saadaan aikaan pohjoismaisen vaalea, vintageharmaa tai kahvinruskea puulattia.

Parkettilattian valmistuksen aikana ja sen jälkeen laatu tarkastetaan moneen kertaan tehtaalla ja laboratoriossa. Tarkastukset kattavat kaiken mahdollisen oksankohtien koosta värimuutoksiin ja kestävyyteen. Kun lattialankut saapuvat kotiisi asentamista varten, niiden täytyy olla täydellisessä kunnossa.


Jaa tämä artikkeli