Go to content Go to search
eteinen, jossa on valkoiset seinät ja harmaa laminaattilattia.

Neljä vinkkiä pitkän ja kapean huoneen sisustamiseen

Pitkän ja kapean huoneen sisustaminen voi tuntua vaikealta, mutta siihen on olemassa muutama niksi.

  1. Huone tuntuu leveämmältä, kun ladot lattialaudat poikittain.
  2. Vaaleiden värien käyttö lattiassa ja seinillä luo tilan tuntua.
  3. Valaistuksella ja peileillä voi luoda illuusion suuremmasta huoneesta.
  4. Tasapainota kalusteita sisustusratkaisuilla.

Aloita lattiasta – lautojen suunnalla on suuri merkitys huoneen ilmeen kannalta. Yleinen nyrkkisääntö on, että lattia tulee latoa huoneen pääasiallisen valonlähteen ja eniten käytetyn sisäänkäynnin suuntaisesti. Pitkän ja kapean huoneen tapauksessa voit kuitenkin käyttää joitakin optisia temppuja. Jos ladot lattialaudat poikittain, tila näyttää leveämmältä, kun lautojen linjat eivät rajaa tilaa sivusuunnassa.

Vaaleat värit avartavat

Vaalea lattia ja vaaleat seinät voivat vahvistaa poikittaisladonnan luomaa vaikutelmaa entisestään. Tummat värit saavat kapean huoneen näyttämään vieläkin kapeammalta, kun taas vaaleat värit avartavat sitä. Vältä huoneen sisustuksessa vaakaraitoja, koska ne vahvistavat pituusvaikutelmaa. Kauimmaisella seinällä voit kuitenkin käyttää hieman tummempia ja lämpimämpiä värejä tai kuvioita, koska silloin seinä näyttää olevan lähempänä kuin se todellisuudessa on. Saman vaikutelman saa aikaan sijoittamalla kauimmaiselle seinälle suuren taulun tai kalusteen. Myös valaistuksella voi vaikuttaa huoneen koosta syntyvään vaikutelmaan. Useiden valonlähteiden käyttö hämärtää huoneen ääriviivoja ja saa sen tuntumaan tilavammalta. Lisäksi peileillä voi luoda illuusion suuremmasta huoneesta.

Haasteena kalustaminen

Suurin haaste kapean huoneen sisustamisessa on kalustaminen. Voi tuntua helpoimmalta ratkaisulta sijoittaa kaikki kalusteet yhdelle seinälle, mutta se tekee huoneesta toispuoleisen ja vieläkin pidemmän tuntuisen. Joissakin huoneissa voi olla vaikea löytää mitään muuta ratkaisua, mutta huoneesta voi yrittää tehdä avaramman tuntuista kapeilla ja pienillä kalusteilla, tai tasapainottamalla toista puolta sisustuselementeillä kuten tauluilla.

Älä sijoita kalusteita yhteen linjaan, vaan yritä järjestellä ne pieniksi ryhmiksi ja käytä rohkeasti pyöreitä kalusteita ja elementtejä. Pyöreä muoto huijaa silmää ja saa pinnan näyttämään leveämmältä.

Muutama kirkkaan värinen esine kiinnittää katseen ja rikkoo pitkää tilaa. Riippuvat lamput ja seinille asennetut hyllyt vapauttavat lattiatilaa.

Tutustu lattioihin