Go to content Go to search

Huomioitavaa lattiaa valittaessa kotiin

Jannice Wistrand

Jannice Wistrand, sisustussuunnittelija ja Feng Shui -konsultti, kertoo ajatuksiaan lattian valinnasta kotiisi.

 

Mitä on otettava huomioon ennen lattian valintaa?

Uskallan sanoa, että lattian valinta on ratkaisevan tärkeää harmonisen ja hyvin koostuvan sisustuksen saavuttamiseksi. Yleisesti ottaen on tärkeää ottaa huomioon kolme asiaa lattiaa valittaessa: tyyli, tila ja perhetilanne.

Tutustu kaikkiin lattiavaihtoehtoihimme

 
beige parkettilattia viihtyisässä olohuoneessa

Tyyli

Lattia toimii tyyli-ilmentymänä ja on osa kodin pysyviä kalusteita, joten sillä on ratkaiseva rooli yleisen tyylin määrittämisessä. Esimerkiksi eloisa, elinvoimainen parketti voi sopia maaseutukotiin tai maalaistaloihin, kun taas vaalea, mattapintainen lattia, jossa on hienovaraisia oksia ja kuvioita, voi luoda skandinaavisen modernin tyylin. Anna talon tyylin, sisustuksen ja valitun väripaletin sopia yhteen ja tukea haluamaasi yleistä estetiikkaa.

käytävä, jossa on beige laminaattilattia ja likaiset saappaat

Huone

Lattiapäällystettä valittaessa on tärkeää ottaa huomioon huoneen toiminta ja jalankulkuliikenne. Esimerkiksi laminaatti on hyvä valinta kovalle kulutukselle alttiisiin tiloihin, kun taas vinyylilattia sopii tiloihin, joissa naarmuuntumisriski on pienempi mutta joissa halutaan pehmeä tuntuma jaloille. Parkettilattiat voivat toimia hyvin olohuoneissa ja makuuhuoneissa, joissa on vähemmän liikennettä, luoden lämpimän ja luonnollisen puutunnelman. Vedenkestävyyden suhteen laminaatti- ja vinyylilattiat ovat hyviä valintoja, mutta nykyään on myös puulattioita, jotka kestävät merkittävää altistumista vedelle.

tyttö vetää tuolia beigellä laminaattilattialla

Perhetilanne

Onko taloudessasi pieniä lapsia? Asutko maaseudulla? Onko kyseessä päivittäinen kuluminen, joka vaatii lattian kestämään paljon rasitusta? Perheesi tarpeita vastaavan lattian valitseminen on ratkaisevan tärkeää, jotta kotiisi voidaan luoda rentouttava ilmapiiri ja täysi eläminen. Kenelle tuntuu hyvältä olla jatkuvasti huolissaan lattian naarmuuntumisesta? On parempi valita kestävä vaihtoehto, kuten laminaatti, joka tunnetaan kestävyydestään. Nykyään löydät laminaatteja, jotka näyttävät ja tuntuvat aidolta puulta, sekä vinyylilattioita, jotka jäljittelevät puun tai kiven ulkonäköä ja rakennetta.

 
kaksi lasta lukemassa kirjaa lastenhuoneessa, jossa on beige vinyylilattia

Lattiatyypit lyhyesti

Laminaatti on erittäin kestävä, ´myös naarmun- ja vedenkestävä, ja se muistuttaa hyvin paljon puuta.. Se on helppo asentaa ja vaatii vain vähän huoltoa. Pergo-laminaattilattioilla on myös Pohjolan joutsenmerkki ja elinikäinen takuu.

Vinyylilattiat sopivat erityisen hyvin kosteudelle alttiisiin tiloihin, kuten keittiöihin. Se kestää tahroja ja vettä, on helppo puhdistaa ja sopii ihanteellisesti lapsiperheille ja lemmikkieläimille. Vinyylilattia on pehmeä kävellä ja sillä on ääntä vaimentavia ominaisuuksia. Vaikka Pergo-vinyylilattiat voivat olla hieman herkkiä naarmuille ja teräville esineille, ne ovat erittäin kestäviä ja niillä on elinikäinen takuu.

Parkettilattia on ajaton ja tyylikäs vaihtoehto, joka luo huoneeseen luonnollisen ja lämpimän tunnelman. Haittapuolena on, että se naarmuuntuu helposti, joten on parasta välttää sen asettamista käytäville tai alueille, joilla on soraa ja naarmuuntumisriski on suuri. Aiemmin parketit ovat olleet herkkiä kosteudelle, mutta uuden tekniikan ansiosta Pergo StayClean+ -parketit ovat nyt vedenkestäviä jopa 72 tunnille. Pergo-parketilla on myös Pohjolan joutsenmerkki ja elinikäinen takuu.

Yhteenvetona voidaan todeta, että lattian valinta on ratkaisevan tärkeää hyvin koostuvan sisustuksen kannalta. Valitse se siis huolellisesti omien tarpeidesi ja mieltymystesi mukaan, jotta varmistat kestävän valinnan itsellesi ja kodillesi.

Tutustu kaikkiin lattiavaihtoehtoihimme

Aiheeseen liittyviä tarinoita

self portrait of Jannice Wistrand with moodboard

Jannice Wistrand: luo kotiisi skandinaavinen sisustus

Ruotsalainen sisustussuunnittelija ja Feng Shui -konsultti Jannice Wistrand esittelee kaksi tunnelmataulua inspiroimaan niitä, jotka haluavat luoda kotiinsa täydellisen tasapainoisen skandinaavisen sisustuksen.