Go to content Go to search

Kaikki alkaa lattiasta

Ideoita ja inspiraatiota sisustussuunnittelijalta
kuva pella hedebystä

Pella Hedeby

Pella Hedeby, ruotsalainen sisustussuunnittelija ja stylisti, kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon kodin sisustuksessa. Pellalla on paljon kokemusta kotien ja liiketilojen sisustamisesta. Hän suhtautuu intohimoisesti materiaalien valintaan ja kaikkeen muuhun sisustukseen liittyvään, aina lattioista väriyhdistelmiin.

Mitkä ovat tärkeimmät huomioon otettavat asiat kodin sisustuksessa?

Pohjatyö on kaikki kaikessa. Jos sinulla on harkittuja ja yhtenäisiä, koko kotisi kattavia materiaalivalintoja, sinulla on hyvä pohja sisustuksellesi. "Vähemmän on enemmän" voi olla hieman väsynyt ilmaisu, mutta se pitää edelleen paikkansa. Mieti tarkkaan, mitä lisäät. Kodikkaan tunnelman luominen ei useinkaan vaadi paljon. Vähemmän esineitä helpottaa kodin siistinä pitämistä ja siitä nauttimista.

Mitkä ovat tulevaisuuden värien ja väriyhdistelmien trendit?

En oikein pidä trendeistä. Olipa kyse väreistä, materiaaleista tai asioista. Joskus tietysti inspiroidun jostakin uudesta, mutta kysyn aina itseltäni: "Voisinko elää tämän kanssa pitkään? Pidinkö tästä 10 vuotta sitten ja pidänkö siitä vielä 10–20 vuoden kuluttua?"

kollaasi, jossa on erityyppisiä rakenteita ja luonnonelementtejä

Tästä huolimatta nykyään näkee monissa paikoissa enemmän värejä ja leikkisyyttä. Yhdessä minimalistisen ja pelkistetyn ilmeen kanssa. On tärkeää muistaa, että olemme kaikki erilaisia. Jotkut tarvitsevat jatkuvasti uusia virikkeitä ja paljon sykettä saadakseen energiaa. Kuulun niihin, jotka erottavat tekstuurin pienetkin sävyerot, valon vivahteet, tuoksun ja tunnun. Siksi minun on vähennettävä ja minimoitava asioita voidakseni kokea tasapainoa ja harmoniaa.

Minun maailmassani materiaalit ja tekstuurit määrittävät tilan tunnelman. Sen jälkeen voi käsitellä pienempiä yksityiskohtia. Sävy sävyyn tai suosikkeja yhdistelemällä. Kuten kukkakimpun muotojen ja värien kerroksittain kokoamisessa.

Valitse lattia, joka kestää aikaa
Pella Hedeby

Mitä lattiamateriaalin valinnassa pitää ottaa huomioon, jos halutaan luoda huoneeseen suuremman tilan tuntua?

Vaaleammat sävyt luovat ilmavamman vaikutelman. Se koskee myös värin lisäämistä muihin pintoihin. Se heijastaa valoa ja luo tilan tuntua.

Onko lattioiden ja seinien värien yhdistämisessä joitakin sääntöjä?

Uutta kotia sisustettaessa tai peruskorjattaessa kannattaa aloittaa aina lattiasta. Lattia asennetaan siten, että se kestää pidempään, hieman pidempään kuin seinien värit. Lattia muodostaa suuren osan sisätilasta ja huoneen tunnelmasta. Tyylikkyys määräytyy lattian mukaan, ja jalkalistojen valinnan tulisi sopia arkkitehtuuriin. Hyvä tapa koota kokonaisuus on luoda tunnelmataulu, jossa on materiaalinäytteitä, värejä ja inspiroivia kuvia.

ruskea laminaattilattia mustassa keittiössä

Pitäisikö eri huoneiden lattioiden sopia toisiinsa vai pitäisikö jokaisen huoneen olla ainutlaatuinen?

Minusta on mukavaa ajatella kokonaisvaltaisesti ja antaa yhden materiaalin toimia pohjana kaikkialla. Toisaalta eri huoneissa on luonnollisesti erilaiset toiminnalliset vaatimukset. Siksi sanoisin, että on yhä yleisempää yhdistellä erityyppisiä lattioita toiminnallisuuden ja kestävän kehityksen mukaan.

Mikä on suurin virhe valittaessa uutta lattiaa?

Monet aloittavat väreistä ja muista materiaaleista sekä sisustuksesta, jolloin lattiasta tulee kompromissi. Tämä kannattaa kääntää päinvastaiseksi. Aikaa kestävän lattian valinta on tärkein. Lattian vaihtaminen on kallista ja aikaa vievää, joten kodin perusta kannattaa valita huolella.

tummanruskea laminaattilattia eteisessä, jossa on suuret ikkunat

Onko sinulla mielipiteitä eri puulajien käyttämisestä lattioissa ja huonekaluissa?

Sen sijaan, että sekoittaisin erityyppisiä puulattioita, sekoittaisin ja sovittaisin lattioiden erilaisia puutyyppejä muiden kalusteiden kanssa. On esimerkiksi hauskaa yhdistää patinoituneita huonekaluja ja sisustuksen yksityiskohtia, jotka muodostavat kontrastin materiaalivalintojen kanssa. Mielestäni luonnolliset materiaalit ovat aina hyviä elementtejä, jotka tuovat aitoa tunnelmaa jokaiseen kotiin. Jos halutaan jokin "sääntö", on parempi, luoda täydellinen ja luonnollinen kontrasti kuin jotakin, joka näyttää sulautuvan yhteen, mutta ei kuitenkaan sulaudu. Näin voidaan tasapainottaa hallitsevan lattian tunnetta lisäämällä vastapainoksi jotain. Voit esimerkiksi lisätä maton ja kalustaa sen jälkeen puisilla huonekaluilla. Tai voit käyttää puuta pienissä yksityiskohdissa: koukkulista, puinen kulho tai seinällä olevien taulujen kehys...

lähikuva olohuoneen beigeä laminaattilattiaa