Go to content Go to search
lapsi riisuu likaiset saappaat vinyylilattialla käytävällä

Lattian puhdistus

Onko sinulla lattian pesun kohteena vinyyli-, laminaatti- tai puulattia? Otitko esille juuriharjat, polvisuojukset ja suopaa sen puhdistamiseksi? Jos otit, olet vähällä tehdä virheen. Laita ne takaisin paikoilleen ja lue tämä ensin jotta tiedät miten lattian puhdistus tulisi toteuttaa.

Tutustu lattioihin

Lattian puhdistuksen taito

Valitettavasti et voi puhdistaa lattiaa hankaamalla sitä, kuten isoäitisi teki, tai kiinnittämällä jalkoihisi harjat luistimiksi, kuten Peppi Pitkätossu teki. Onneksi on olemassa paljon nopeampia menetelmiä saada lattia kiiltävän puhtaaksi. Kun toteutat lattian puhdistuksen oikein, saat paremman lopputuloksen ja lattia kestää pidempään.

Laminaattilattian puhdistus

Puulattian tavoin laminaattilattia ja erityisesti ennen laminaattilattian puhdistusta se tulee imuroida, pyyhkiä kuivalla mopilla tai lakaista. Roiskeet ja tahrat poistetaan pyyhkimällä lattia Pergo All Round Cleanerilla kostutetulla mikrokuituliinalla. Tämä aine soveltuu kaikille laminaattilattioille. Varo annostelemasta puhdistusainetta liikaa. Älä käytä minkäänlaista astianpesuainetta tai saippuaa. Älä hankaa lattiaa teräsvillalla tai muulla hiovalla aineella. Muutoin lattian pinta ja ulkonäkö voivat vaurioitua.

Tiettyjen tahrojen poistaminen on hankalaa. Jos laminaattilattialle pääsee esimerkiksi kynsilakkaa tai mustetta, tahra täytyy poistaa asetonilla, kotikäyttöön tarkoitetulla liuottimella tai bensiinillä.

Tietyt kuvioidut alueet vaativat erikoiskäsittelyä. Lika tarttuu helpommin himmeille pinnoille, joten laminaattilattian puhdistus on toteutettava useammin. Vedestä jää joskus jälkiä kiiltäville pinnoille, joten kuivaa ne kuivalla mopilla pesemisen jälkeen. Myös viistoilla reunoilla varustettu laminaattilattia täytyy kuivata, jotta reunoihin ei jää vettä.

Lue lisää laminaattilattioiden puhdistamisesta.

Vinyylilattian puhdistus

Vinyylilattian puhdistus on helpompaa sillä sen pintaa ei tarvitse käsitellä koskaan. Se on helppo siivota lakaisemalla, imuroimalla tai käyttämällä lattiamoppia. Käytä Pergon vinyylilattioiden puhdistusainetta. Se pitää suojaavan päällyskerroksen kunnossa. Älä koskaan käytä syövyttäviä, kiillottavia tai hiovia puhdistusaineita, saippuaa tai öljyä tai vahaa sisältävää ainetta. Kun kyseessä on vinyylilattian puhdistus niin toteuta se pyyhkimällä vinyylilattia jollain kostealla, älä käytä liikaa vettä. Vinyylilattialle ei saa jäädä vesilammikoita.

Lue lisää vinyylilattioiden puhdistamisesta.

Tutustu lattioihimme