FI
Kirjaudu ulos | Luo tili | Kirjaudu sisään Etusivu

Tammi on halutuin vaihtoehto sekä parkettilattioihin että viini- ja viskitynnyreihin

7. joulukuuta 2015

Kuinka on mahdollista, että suosituimmat lattiat valmistetaan puulajista, jota käytetään viinin ja viskin valmistamisessa? Kyseessä on tammi ja se johtuu perinteistä sekä toimivuudesta.

Viiniä on säilytetty tammiastioissa jo 2 000 vuoden ajan. Myöhemmin siinä on säilytetty myös viskiä. Nykyään Skotlannin lainsäädännössä edellytetään, että vain tammitynnyreissä kypsytettyä juomaa saa kutsua viskiksi. Viini saa tammitynnyristä runsaasti makua. Siksi tietyissä maissa viiniä kypsytetään terässammioissa, joihin on lisätty tammipuuta. Tavoitteena on saavuttaa samat tulokset pienemmillä kustannuksilla.

Tammipuusta valmistettu tynnyri on kestävä

Yleensä viskiä säilytetään vanhoissa sherry- tai bourbontynnyreissä ainakin osan aikaa. Amerikkalaista bourbonia puolestaan säilytetään uusissa tammitynnyreissä, jotka myydään esimerkiksi viskin valmistajille.

Ei tiedetä varmasti, miksi aikanaan valittiin puumateriaaliksi juuri tammipuu. Mahdollisesti syynä oli sen hyvä saatavuus. Todennäköisesti valinta on tehty kokeilemalla. Kun huomattiin, että vaikutus makuun on myönteinen, jatkettiin samaa rataa. Lisäksi tammipuusta valmistettu tynnyri on kestävä. Yhtä ja samaa tynnyriä voidaan käyttää jopa 100 vuotta erilaisten juomien säilyttämiseen.

Tammi lattiamateriaalina on suosittu ohjoismaissa

Tammi on suosituin lattiamateriaali Pohjoismaissa lamelliparkettina ja massiivipuulattiana sekä vanerilattiana. Tammilattia soveltuu mainiosti pohjoismaiseen sisustustyyliin. Siihen saadaan loputtomasti vaihtelua värjäämällä ja erilaisilla käsittelyillä.

Lisäksi tammen saatavuus tällä mantereella on hyvä. Pohjoismaissa tästä voi kiittää Ruotsin kuningasta Kustaa Vaasaa. Hänen elinaikanaan 1500-luvulla siitä rakennettiin sotalaivoja. Siksi hän määräsi, että sitä täytyy istuttaa runsaasti. Tästä määräyksestä voidaan olla nykyään kiitollisia. Tammi on raskas, kova ja keskisitkeä puulaji, joka on erittäin vastustuskykyinen lahoamista vastaan. Se on ollut jo pitkään suosittua esimerkiksi huonekalujen ja veneiden materiaalina. Se kestää vaativissa ympäristöissä ominaisuuksiensa ansiosta.

Lisäksi tammilattia kestää kulutusta, joten se soveltuu lattiamateriaaliksi erinomaisesti. Tammiparketilla voi Pergon käyttämän parkettirakenteen ja patentoidun pintakäsittelyn ansiosta mainiosti nauttia viiniä ja viskiä.


Jaa tämä artikkeli