Lattioiden historia luolien kivilattioista laminaattiin

Lattioiden historia luolien kivilattioista laminaattiin

Mikä lattia oikeastaan on? Lattian historia ulottuu kauas aikojen alkuun jolloin se oli luolan kivilattia tai majan pohjana toimiva polkemalla tiivistetty savi. Lattia oli alusta, jolla käveltiin.

Ihmiskunta ja lattiat kuitenkin kehittyivät. Puiset laudat ja hiotut kivilattiat saapuivat koteihin. 1700-luvulla eurooppalaisissa ja myös pohjoismaisissa kartanoissa puulattioita ryhdyttiin maalaamaan pellavaöljymaaleilla. Mutta käsittelemättömät puulattiat pitivät pintansa tavallisen kansan asumuksissa aina 1900-luvulle saakka. Parkettilattiat otettiin käyttöön ilmeisesti jo keskiajalla. Hienommissa taloissa suosittiin kalanruodolla tai muulla tavalla kuvioituja parketteja.

Kivilattiat ja puulattiat ovat edelleen suosittuja kodeissa varsinkin Pohjoismaissa, mutta nykyään on runsaasti valinnanvaraa.

Nopeaa kehitystä 1900-luvulla

Linoleumia valmistettiin jo 1860-luvun Englannissa, mutta lattiamateriaalit kehittyivät toden teolla vasta 1900-luvulla. Teollisuuden edistysaskelien myötä saataville tuli muovista, kumista ja tekstiileistä valmistettuja lattiamateriaaleja sekä laminaattia.

Lattioissa käytettiin yleisimmin puuta ja linoleumia 1950-luvun puoliväliin saakka. Syy oli yksinkertainen. Oikeastaan mitään muita materiaaleja ei ollut saatavana. Linoleumin suosio oli kääntynyt laskuun. Muovilattiat kiinnostivat yhä enemmän. Myös tekstiililattiat yleistyivät.

Laminaattilattia mullisti markkinat

Laminaattilattia keksittiin vuonna 1977. Se mullisti lattiamarkkinat. Se tuli myyntiin vuonna 1979. Tällaiset lattiat soveltuivat kotien lisäksi myös liiketiloihin, koska ne kestivät kulutusta. Laatu ja ulkonäkö ovat kehittyneet valtavasti vuodesta 1977 alkaen. Puulattiaa ja laminaattilattiaa voi olla nykyään vaikea erottaa toisistaan. Massiiviparkettilattiat ovat nykyään varsin pitkälle väistyneet lamelli- ja laminaattilattioiden tieltä.

Mitä lattioita nykyään suositaan?

2000-luvun alussa puulattiat ja laminaattilattiat yleistyivät selkeästi muovin, tekstiilin ja muiden materiaalien kustannuksella. Lisäksi betoni yleistyy, koska tehtaiden lattioita muistuttavat pinnat ovat trendikkäitä.

Pergon uusi vinyylilattiakokoelma kasvattaa vinyylin suosiota. Tätä materiaalia voi pitää muovina ainakin jossain määrin. Vinyylilattia ei ole pelkästään siisti. Se näyttää ja tuntuu luonnolliselta sekä kestää kulutusta.

Jos haluat perehtyä tarkemmin lattian historiaan ja kehitykseen, tutustu Örebron yliopistossa tehtyyn tutkielmaan.

A Visual History of Flooring Across The World

From Visually.

Löydä lähin Pergo-jälleenmyyjä > Syötä kaupunki tai postinumero |
Aiheeseen Liittyvät Artikkelit
2.6.2016
Top